Batarya Yönetim Sistemi / Battery Management System (BMS) Nedir?

BMS Nedir? Batarya Yönetim Sistemi Nedir? Battery Management System Nedir?

 

BMS (Battery Management System) Nedir?

Batarya yönetim sistemi nedir, BMS nedir, pil yönetim sistemi nedir sorularının cevabı basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, akülerin ve lityum akülerin beynidir. BMS veya batarya yönetim sistemi tüm lityum akülerin ve lityum bataryaların içerisinde bulunmalıdır. Akıllı BMS veya batarya yönetim sisteminin ana görevlerinden en önemlisi bataryayı ve aküyü sürekli kontrol altında tutarak ve ölçüm yaparak olumsuz bir durumda batarya çıkışlarını mosfet veya kontaktör ile anahtarlayarak açıp kapatmaktır. Yani aküyü ve bataryayı korumaktır. Diğer bir ana görevi ise, BMS’in fonksiyonu olan modBus485, modBus RS232 veya Can haberleşme ile akü ve araç arasındaki haberleşmeyi sağlamaktır. Eğer BMS akü sisteminde olmazsa olumsuz bir durumda (aşırı şarj, aşırı deşarj, yüksek akım, yüksek gerilim vb.) batarya kendini korumaya alamaz. Batarya yönetim sisteminin üç ana fonksiyonu bulunmaktadır;
 
Akü Veri izleme  
Fonksiyon Hesaplama  
Akü Koruma  
 
Akü veri izleme fonksiyonu; hesaplama fonksiyonundan elde edilen değerler ile  koruma  fonksiyonunda  hücrelerden ve  batarya  paketinden şarj/deşarj  boyunca yüksek/düşük voltajların oluşmasına, yüksek akım çekilmesine, kaçak akıma ve yüksek/düşük  sıcaklık oluşmasına engel olmaktadır.
 
Solion Battery 10 yıllık lityum akü tecrübesi ile kendi tam akıllı BMS ve batarya yönetim sistemlerini üretmektedir. Solion Battery Lityum Akü BMS, sahada 8 yıldır aktif olarak 3000 üzeri elektrikli araç sisteminde çalışmaktadır. Can haberleşme ve modBus haberleşmeyi içerisinde barındıran Solion Battery Lityum Akü, yerli BMS ve mühendislik altyapısı ile yazılım ve donanımı Türk mühendislerine aittir.