Akü Çeşitleri Nelerdir?

Sulu ve Kuru Tip Aküler, Traksiyoner ve Stasyoner Aküler, AGM (Absorbed Glass Matt) Akü, Jel Akü (OPzV), VRLA (Valf Regulated Lead Acid / Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü) Akü, Marin / Denizcilik Akü, Deep Cycle Akü Hakkında Bilgiler

 

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Sulu Tip Aküler (Floaded Lead Acid): Özellikle otomotiv endüstrisi, arabalarda ve ticari araçlarda kullanılan aküdür. Starter akü olarak ta bilinen sulu aküler araçların ilk marş zamanında ve araçları radyo, klima ve farları beslemek için kullanılır. Bakım gerektirir ve belli zamanlarda akü suyu yani saf su eklemesi gerekir. Aynı zamanda golf arabası, makaslı platform ve solar sistemlerde kullanılır.
 
SFB Aküler, sulu akülerin daha yüksek performanslı akü çeşididir.
 
EFB Aküler ise, karbon salınımını ve yakıt tüketimini en aza indirme hedef olarak görülmüş, genellikle Start-Stop araçlarda kullanılan geliştirilmiş sulu akülerdir.
 
Traksiyoner Akü: Genellikle 24V, 48V ve 80V’ tan oluşan yük kaldırma, indirme ve taşıma araçlarında kullanılan akülerdir. Titreşim ve mobil uygulamalara uygun akülerdir. Forklif, transpalet, golf arabası, makaslı platform, eklemli platform gibi uygulamalarda kullanılır.
 
Stasyoner Akü (OPzS) :  Rüzgar Enerji Santralleri, Bilgi İşlem Odaları ve Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS), Telekom istasyonları, raylı sistemler ve acil ışıklandırma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan stasyoner aküler, yüksek akım çekmek yerine sürekli olarak düşük akım çekebilen akülerdir. Sabit tesis aküsü olarak da bilinen stasyoner aküler hareketli uygulamalarda kullanılmaya uygun değildir.
 
Starter aküler, marş basma aküsüdür. Genellikle otomobil ve jeneratörlerde kullanılır.
SLI akü ise, (Marş, Işıklandırma ve Ateşleme kelimelerinin İngilizce baş harfleri ile tanımlanır.) birçok taşıt tipine uyumlu akülerdir.
 
 
Kuru Tip Aküler: Bakım gerektirmeyen (Asit ya da su ilavesi), kapalı tip akülerdir.
 
AGM Akü (Sealed Lead-Acid –SLA),
Jel Akü (VRLA / Valf Regulated Lead Acid / Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü)’ler kuru tip aküler arasında yer almaktadır.
 
AGM Akü (Absorbed Glass Matt) : Sıcak ve soğuk çalışma şartlarına daha uygundur. Ömürleri yüksektir. Bakım gerektirmez.
 
Jel Akü (OPzV) : Diğer kurşun asit akülerine göre daha uzun ömürlü ve titreşimli-hareketli uygulamalarda kullanılmaya daha uygun akülerdir. Bu akülerin genel özellikleri, asit sızdırmaz ve gaz çıkışı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden rafta bekleme ömürleri uzundur ve güvenlidirler.
 
VRLA Akü (Valf Regulated Lead Acid / Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü) : Yalıtılmış (kapalı) kurşun asit akülerin şarj edilebilir özelliğe sahip olan çeşididir. Bakım gerektirmez. SLA Akü (Sealed Lead Acid)’de denilmektedir.
 
Marin Akü ( Denizcilik Aküsü) : Titreşim ve deniz şartlarına uygun kurşun asit akülerdir. Denizcilik, tekne ,yat, gemi uygulamalarında kullanılır.
 
Deep Cycle Akü: Derin döngülü akülerdir. Deniz - marin uygulamalarda ve solar güneş sistemlerinde kullanılır.